Vilken Köksfläkt Gäller?

Att välja Köksfläkt kan idag vara ett gissel. Det första många tittar på är designen, men det är så mycket mer att tänka på när du skall välja rätt fläkt till Köket. Och fläkten är en av de viktigaste produkterna i ditt kök.

Förutom att den skall passa in i köket då det är det första man oftast ser när man stiger in det, så skall det ju också hjälpa dig att få bort all stekos. Och det skall vara trevligt att stå och laga mat. Och du vill såklart att den skall vara så ljudlös som möjligt. Som sagt – en massa att tänka på.

5 Tips Innan Köp Av Köksfläkt

1. Räkna ut hur stor sugeffekt du behöver

Hur stor Kapacitet din Köksfläkt behöver vara beror på två saker. Storleken på rummet/köket och vilken mat du tänkas laga.
En formel för att beräkna sugeffekten kan se ut så här:bredd x längd x takhöjd x 10Exempel: Ditt kök är 4 meter brett och 4 meter långt med en takhöjd på 2,5 meter. Din rumsvolym= 4 x 4 x 2,5 = 40 m3. Multiplicera detta med 10 så får du 400. Du kan behöva en fläkt med en kapacitet på minst 400 m3/h.
En vanlig tumregel brukar vara att ju starkare mat du lagar – desto bättre sugförmåga vill du ha. Lukten vill man gärna få ut ur köket så fort som vanligt – hur gott det än luktar vid lagningstillfället.

2. Bredd på Köksfläkten?

Ha gärna en Köksfläkt som är minst 10 cm bredare än Spisen. Då får kåpan en bättre upptagningsförmåga.

3. Rätt dimension på Ventilationskanalen

Se till att ha en ventailationskanal som motsvarar den prestandan du väljer. Minst 150 mm är en bra tumregel.

4. Ljudnivå vs Effektivitet

Så tyst Köksfläkt som möjligt är ju drömmen, men det viktigaste är ändå att den gör sitt jobb. Tyvärr finns det ingen standard satt än på Köksfläktar. Olika tillverkare mäter på olika sätt så ta Ljudnivåmärkningen med en nypa salt. Utgå från att den skall vara så effektiv som möjligt.

5. Läs Tester & fråga vänner

Kolla Bäst i Test, Råd & Rön och fråga vänner eller på jobbet vad dem har och om de är nöjda. Alla Varumärken säger ju att deras produkt är bäst medan verkligheten kanske säger en annan sak.
Forumet på Bygga Hus är ett utmärkt ställe att börja sin resa till köp på.

De Populäraste Köksfläktarna

Nästan alla stora varumärken inom Vitvaror har Köksfläktar i sitt sortiment. Men de populäraste räknas nog ändå Franke, Siemens, Gorenje & Fjäråskupan. Att Franke är så populär hänger antagligen ihop med att merparten av alla Lägenheter som byggdes på 70 & 80-talet fick en Köksfläkt från Franke installerad. Och när dessa till slut går sönder så byter man ofta till samma märke. Vår favorit dock när det kommer till hantverk & design är Fjäråskupan. Vi hamnar dock i en helt annan prisklass än exempelvis Franke & Gorenje.

Kommentera Gärna.

%d bloggare gillar detta: