Vad Kostar Ett Badrum?

Vad ett nytt badrum egentligen kostar är en riktigt svår fråga att svara på. Här finns så många faktorer att ta hänsyn till innan badrummet står helt klart att användas. Det finns lika många varianter av ett badrum som det finns nätbutiker som säljer badrumsmöbler.

Men vi skall ändå göra ett försök att hjälpa er att fundera ett extra varv innan ni slår till och börjar riva badrummet. Det vi har lärt oss när vi själva renoverade vårt badrum är att vända på frågan:

”Hur mycket får badrummet kosta?”

Vårt badrum på övervåningen som vi här kommer använda som exempel är på 6 kvadratmeter. Inte det största badrummet men ändå helt funktionsdugligt. Men det var väldigt slitet. Huset vi bor är byggd på 50-talet och badrummet blev till runt 2000. Plastmatta och plastgolv i en beige, på den tiden, trendigt mönster. Duschörnan var en plastig sak köpt av grannen så den fick vi aldrig reda åldern på. Vi kan säga som så att det var inte på grund av badrummet vi köpte huset 2012. Det fanns som en stor prioritet att riva hela alltet så fort som möjligt.

Men saker kom emellan och åren gick – men hösten 2017 slog vi till. Då hade vi redan våren 2016 varit nere på banken och löst finansieringen men vi hade väldiga problem att välja hur vi ville ha det. Vi hade planer på ett hörnbadkar, flytta toaletten till ett annat ställe, skall vi ha plast eller kakel etc etc.

Budgeten På Badrumsrenoveringen

Vårt tak på att renovera badrummet blev 140´000 kronor. Detta kändes lagom för vår plånbok och efter att ha dammsugit byggahus.se efter information så trodde vi att vi skulle kunna få mycket för de pengarna när badrummet är på 6 kvm. Med många renoveringar så kan man få ner kostnaden om man gör en del själv. Vi valde dock att lägga ut allt på entreprenad. Då kraven på badrum idag är extremt hårda med ytskikt och våtrumsspärrar så blev detta en extra trygghet om oturen skulle vara framme.

Efter att ha lagt fram vår skiss på badrummet till VVS-firman och sagt vad det max får kosta så fick vi ett kostnadsförslag. Då ingick både rivning, kakelsättning, porslin och duschdetaljer. Vi valde även golvvärme.

Badrumsmöbler, Dusch & Porslin

Vi var inte riktigt nöjda med valen de gjort gällande badrumsmöbler och efter ett besök på IKEA blev det lite ändringar i deras förslag. Vi köpte själva möblerna och kommod på ikea, medan de fick ta hand om dusch, toalett och tvättställsblandare. Detta gjorde att summan på offerten sjönk rätt bra och vi kände oss till slut nöjda med offerten och tiden det skulle ta.

Materiallista

 • Badrumsmöbel + kommod från IKEA
 • Duschhörna från Macro
 • Duschset från Tapwell
 • Tvättställsblandare från Tapwell
 • Toalett från Gustavsberg
 • Badrumsspegel från Noro
 • Handdukstork från Nordhem

7 Tips Innan Köp

 1. Bestäm vad det MAX får kosta!
  1. Ha en färdig budget och håll er till den.
  2. Det blir mycket lättare att sålla bort offerter och veta vad ni har råd med.
 2. Använd Google och vänner
  1. Läs på i forum och bloggar hur andra gjort och vilka fallgropar man kan hamna i.
 3. Ta in offerter
  1. Kolla med olika VVS-firmor och se vad de tar för samma jobb?
  2. Använd till exempel offerta.se
  3. Läs recensioner om företagen
 4. Även om företagen gärna vill att du skall köpa allt via dem så är det sällan ett krav. Behövs verkligen en badrumsmöbel för 20´000 kronor från Svedbergs eller går det lika bra med ett från Ikea för 4´000 kr?
 5. Snåla inte med Duschen och Tvättställsblandaren.
  1. Kvalitén på dessa varierar kraftigt. Vårt råd är att INTE köpa något från lågprisvaruhus utan titta på de mer kända varumärkena som Tapwell, Damixa, FM Mattson eller liknande.
  2. Undvik fejkkrom som sedan visar sig vara överdraget plast.
 6. ”Kläm & Känn”
  1. Åk till kakelfirman och titta in i deras showroom. På så sätt får man en känsla på hur det kan bli.
  2. Gå på husvisning och se hur andra gjort. Eller besök exempelvis husknuten och titta in i nybyggda villor.
  3. Använd prisjämförelsesajter när du letar efter Dusch, Badkar eller Blandare.
 7. Snåla inte – men ha råd med det!
  1. Badrum tillsammans med kök är något ni skall ha i många många år. Välj material med omsorg och se till att installatörerna uppfyller alla krav som gäller för våtrum.

Så slutfrågan – Vad Kostar Ett Badrum?

I vårt fall slutade notan på 121´000 kronor. Vi utnyttjade även ROT-avdrag på arbetet vilket gjorde att vi kunde hålla oss inom budget. Men ett badrum kan lika gärna kosta 400´000 kr. Allt hänger på material, yta, finesser och porslin. Vi har i vårt exempel inte med något bubbelbadkar för 20´000 kronor utan en duschhörna. Andra väljer bort golvvärme och handdukstork vilket vi valde. Generellt brukar de flesta säga att det kostar mellan 20-25´000 kronor / kvadratmetern för ett badrum. Och hos oss stämde detta rätt bra.

Kommentera Gärna.

%d bloggare gillar detta: