Mitt Nya Intresse: Aktier & Fonder

Aktier & Fonder är något jag under senare år sneglat mer och mer på. Jag har under lång tid tyckt att det varit lite fånigt och varför skall man spara till senare när man kan leva livet nu? Men på senare åt har jag svängt i denna fundering och istället börjat se på hur jag kan få pengar till både och.

Det finns miljontals olika bloggar & sidor som berättar om hur just DU skall lyckas med att bli ekonomiskt oberoende. Lika många sidor berättar om hur du ”enkelt” kan vinna på casino, lotto eller oddset. Men som med allt annat så är det promillen som har turen att kunna sitta i TV-soffan och skrapa triss. Eller att precis vid rätt tillfälle köpa den där aktien som stiger 2000% för att sedan kunna sälja den dagen innan den sjunker till -1500%. Det de bra bloggarna & krönikörer skriver om är i princip samma sak.

  • Tänk långsiktigt
  • Var påläst
  • Bränn inte pengar du inte har

Då jag är en impulsköpsmänniska så har jag svårt att ta till mig dessa argument utan jag kör oftast bara på. Men jag har börjat att tänka mer och mer ”vettigt” och hoppas att mitt nyfunna intresse kring Börsen skall ge mig en bra avkastning på sikt.

Inspiration

Just nu försöker jag bara läsa så mycket böcker & bloggar som möjligt i ämnet och funderar på vilken strategi eller strategier som är bäst för mig/oss och mitt/vårt sparande.

Vilka krav skall jag ha? Vilken målsättning har jag? Skall jag plocka ut avkastningen (vinsten) eller återinvestera den? Hur lång tid skall jag spara?

Som du ser ställer jag mig själv en massa frågor och har ännu inte riktigt alla svar. Som det ser ut idag så har jag 4 olika konton jag sparar i:

  • Ett för Fonder
  • Ett för utdelningsaktier
  • Ett för ”vanliga” aktier & ETF
  • Ett för vår son

Detta kommer med all sannolikhet ändras ju mer påläst jag blir.

Jag skall även satt lite krav på mina innehav för att minska risken & balansera portföljen. Detta har jag läst mycket om på bloggar & böcker.

Går till exempel aktien/fonden ner 20% så köper jag i denna post för att balansera upp portföljen.
Går till exempel aktien/fonden upp 30% så säljer jag i denna post för att balansera upp portföljen.

Jag har även tittat på så att jag har fonder & aktier i många marknader och lite runt om i världen. Allt för att minska risken för bakslag.

Vilken Bank Har Jag Valt För Aktier & Fonder?

Min lön & bolån med mera finns idag på Nordea, men jag tycker att deras plattform för fonder & aktier är riktigt dålig så mitt val föll på Avanza. Jag tycker om deras plattform & app och ger mig snabb inblick hur det går för mina besparingar. För att hitta bra fonder & aktier så läser jag mycket på morningstar & Fondtoppen. Just Fondtoppen tycker jag är lite kul då man kan få en bättre inblick i själva innehavet i fonderna mer än topp 10.

Jag skall försöka vara transparant i framtiden kring hur min resa till ekonomiskt oberoende går. Och hur jag letar sätt att finansiera mitt nyvunna intresse för aktie & fondsparande. Många bäckar små…

Kommentera Gärna.

%d bloggare gillar detta: