C64 mini – Nostalgi På Hög Nivå

Inlägget innehåller annonslänkar för CoolStuff

Som 40+ och numera förälder till en liten grabb så börjar nostalgin bubbla hos mig. I takt med att han växer så funderar jag mycket på hur det var när jag var i den åldern. Vilka busigheter hittade jag på? Vilka var mina idoler? Vad gjorde jag om dagarna?

En sak jag minns väldigt väl var första gången jag kom i kontakt med en dator. Jag var 8 år och hemma hos min kompis vars bror hade en Commodore VIC-20. Jag hade tidigare spelat hos mina kusiner svartvita spel som Pong och något kasst racingspel (två streck som körde ikapp), men detta var något helt annat. Så snygg grafik OCH i färg. Gissa om jag cyklade fort hem på kvällen och tjatade om att ALLA hade en dator i skolan. Mina föräldrar sa blankt nej och jag hängde istället mycket hos min kompis istället.

Commodore C64

Det gick ett år eller två och så dök Commodore C64 upp på marknaden. Nytt tjat på föräldrarna och denna gången gick det bättre. Efter lite villkor och krav (som att klippa gräs, ställa in disk osv) så fick jag och min bror en egen dator. Denna beiga juvel med kassettbandspelare gjorde våra liv totalt fullständiga. Jag minns så väl rasterna i skolan då vi bytte kassettband på skolgården. Redan då kände man att det man gjorde inte var helt lagligt men så spännande.

Man cyklade hem efter skolan, kopierade bandet i sin dubbeldäckare och satte sig framför TVn för att börja spela. 9 av 10 gånger funkade det inte att ladda in spelen och detta på grund av tonhuvudet. Då kassetten innehöll massa blipper (som modemljuden förr) så gällde det att bandspelaren kunde läsa av alla ettor och nollor på rätt sätt. Och på 80-talet verkade det finnas lika många lägen på tonhuvudet som det fanns datorer. Så bredvid datorn låg det alltid en liten skruvmejsel som man var tvungen att skruva på till ett visst läge för just det spelet. På varje omslag jag hade fanns det en siffra som motsvarade läget för skruven. Om jag minns rätt så använde jag helt enkelt klockan som riktmärke. Vissa spel hade klockan 2, andra klockan 5 osv osv.

Kassettband för C64

Några år senare uppgraderade jag till en diskettstation och man slapp allt krångel med tonhuvuden.

Hej Då Commodore 64

Efter ett tag tröttnade jag på spelandet. Jag tillhörde aldrig de som gick över till Nintendo, Atari eller hottade upp till Amiga. Istället sålde jag av allting och det blev sport och moped. Det är först på senare år när partyspel som Guitar Hero, Buzz och andra sällskapsspel kommit som jag haft TV-spel hemma igen. Ett Nintendo Wii som sedan blev ett Xbox 360. Nintendot är bortskänkt och det senare står bara och samlar damm. Jag hade en plan att behålla det till grabben. Men när han är tillräckligt gammal för detta – kommer han då ens vilja spela på det?

Min Framtida Plan

Jag slänger ut mitt Xbox på Tradera eller Blocket. Och köper istället retroversionen av C64. Så att grabben får uppleva de spel jag växte upp till. Och såklart vill jag uppleva en massa nostalgi. Jag har läst både ris & ros gällande C64 mini och hade nog inte funderat på att köpa den om inte möjligheten till att ladda in fler spel fanns. Lite krångel verkar det som men det är man ju van vid sedan originalet. Detta var på väg att bli mitt första impulsköp 2018 men sambon hindrade mig med väl utvalda ord.

Men en retroversion av C64 kommer det bli. Jag vet redan vart den skall stå och jag ser framför mig hur jag och grabben kommer ha många roliga timmar tillsammans. Det skall bli så kul åter igen få spela Giana Sisters, Out Run eller California Games. Att återuppleva spelet 1942 på TVn. Av de 64 spel som finns med på C64 mini så är det inte många jag själv spelade som barn. Men när skolgårdens små bus har flyttat ut på internet så blir det kanske ”byteshandel” där istället. Jag vet faktiskt inte hur lagligt eller olagligt detta är med alla retrokopior som finns ute på webben.

Mer information om C64 Mini kan du hitta på CoolStuff.se

Kommentera Gärna.

%d bloggare gillar detta: