Arbeta hemifrån med e-handel

Denna vecka testar jag att arbeta hemifrån. Jag har i och för sig gjort det varje fredag sedan i våras men denna vecka kör jag lite längre med detta. Och det finns både fördelar och nackdelar med att arbeta hemifrån. Jag tänkte att jag börjar med lite bakgrundsfakta.

Att pendla till jobbet

Jag bor utanför Stenungsund (som ligger mellan Göteborg och Uddevalla). Jag har en stor fördel att bo cirka 300 meter från en pendelstation där tåget in till Göteborg går varje timme. Mitt arbetsplats ligger i ett industriområde utanför Mölndal vilket är på andra sidan Göteborg från mitt håll sätt. Enligt Google Maps så är det cirka 7 mil en väg vilket med bil skall ta 50 minuter om det inte är någon trafik.

 

Och det kan jag tycka är helt okej men det är sällan (typ aldrig) lite trafik på morgonen och på kvällen då 95% av alla då skall till eller från jobbet. Och eftersom jag skall i genom hela staden Göteborg så brukar denna resa istället hamna på cirka en och halv timma istället. Därför har jag valt att pendla med Västtrafik istället.

Som jag skrev tidigare så gick tåget varje timme utanför mig. Detta betyder att om jag åker 06.27 hemifrån så är jag utanför mitt arbete 07.55, ungefär lika lång tid som det tar att sitta i bilkö varje morgon men med skillnaden att jag kan passa på att sova, äta frukost, titta på att avsnitt av någon bra tv-serie eller något helt annat som jag i

nte kan göra i bilen. Hem är likadant. Bussen skall gå 17.04 och jag är stiger av på stationen 18.26.

Sällan Toppen

Detta är toppen tycker jag NÄR det fungerar! För tyvärr gör det inte alltid detta, eller väldigt sällan för att vara ärlig. Och detta blir såklart mer och mer tröttsamt. För att jag skall ta mig till mitt arbete så krävs det två byten. Ett på Göteborgs Centralstation och ett på Mölndal Station. Och det är oftast vid dessa byten det strular och en liten försening av ett av tågen gör att jag missar bytet vilket gör att jag får vänta till nästa avgång vilket hem brukar vara en timme senare. Till jobbet är det lite tätare med nästa avgång.

Västtrafik har något de kallar för reseersättning vilket är att man får kompensation om man är mer än 20 minuter sen till sin destination. Och det är många sådana krav jag skickar varje månad. Ett månadskort kostar normalt cirka 1800 kr men för min del blir det betydligt billigare tack vare reseersättningen och det är väl bra?

Jo – fast min tid är dyrbar med. Jag har ingen lust att komma hem en timme senare varannan dag eller inte veta när jag kommer hem.

Då är ju alternativet med bil rätt lätt att börja med. Visst – där har jag fördelen att i viss mån själv styra över förseningar och andra faktorer, men det kommer kosta mer än de 1800 kr ett månadskort kostar. Jag vet – jag klagar men jag känner att jag är i ett moment 22.

Västtrafik bygger om

Denna veckan har dock varit katastrof, även om jag blev förvarnad. De bygger om alla stationer mellanUddevalla-Göteborg för att kunna ta längre tågset, och denna vecka var all trafik inställd. Jag testade att ta alternativ i måndags vilket gjorde att det tog mig två timmar och 20 minuter till jobbet och två timmar hem från jobbet. Det var då förslaget om att jobba hemifrån resten av veckan kom på tal, och jag märker de fördelar det har.

Arbeta hemifrån – fördelarna

  1. Jag får lite sovmorgon och är hemma tidigare
  2. Istället för att sitta i bil eller tåg kan jag göra ärenden eller gå på gymmet (som jag gjort denna morgon)
  3. Det blir såklart billigare (slipper resor)
  4. Jag känner mig allmänt piggare och mer kreativ

Arbeta hemifrån – nackdelarna

  1. Ingen fysisk närvaro av kollegor (detta kan dock vissa se som en fördel?) 🙂
  2. Vissa frågor tas bäst i ett fysiskt möte

Jag har svårt att snabbt se nackdelar med att arbeta hemifrån. För en del arbetsgivare tror jag att närvaro på arbetsplatsen inger ett slags lugn då deras eventuella kontrollbehov mättas med att se personen på plats. Detta är säkert en generationsfråga lika mycket som att ha 35 timmars arbetsvecka. Men då mer och mer blir digitalt så kommer även kontoren att splittras upp.

Jag arbetar med e-handel och alla verktyg vi har är idag molnbaserade och det jobb jag gör på kontoret kan jag göra hemifrån. Så den tjänsten jag idag sitter på fungerar lika bra hemifrån som på kontoret. Vår växel är mobil och jag använder Skype & Google Hangouts med mina kollegor och de konsulter vi arbetar mot.

Jag älskar till exempel Skärmdelningsalternativet i dessa verktyg. Vi använde Skype mycket när jag studerade och jag använder Skype och Hangouts mycket när jag skapar musik, så detta är inga unika arbetssätt för mig. Men som i alla andra organisationer så tar det säkert tid innan det sätter sig. Jag tror ju personligen att det hade fungerat klockrent med att arbeta hemifrån fler dagar än den fredag jag idag sitter hemma.

Kommentera Gärna.

%d bloggare gillar detta: